Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎱 543 producten in 🏬 8 webshops

Snookertafels

Het spel is bedacht door een stel officieren van het Britse leger in de 19e een Britse kolonie was. Tijdens de monsoon, de natte periode van het jaar waar het dagelijks uren achter elkaar regent waren de officieren veel binnen en werden er verschillende spellen gespeeld om te tijd te verdrijven. Het meest gespeelde spel was biljart. Toen de verveling begon toe te slaan bedachten de officieren nieuwe spelregels op het biljart spel. Zo zijn eerst de spellen pyramids, life pool en black pool ontstaan. Later werden er verschillende kleuren ballen toegevoegd en zo is een basis vorm van snooker ontstaan. Het woord snooker was de benaming voor de nieuwe recruiten van het leger. Deze naam is ook gegeven aan de beginnelingen die het spel wilden leren en later heeft het spel de naam overgenomen.

Snookertafel kopen op Bol.com

Afmetingen van een snookertafel

Snooker wordt op de grootste speeltafels gespeeld die er zijn. De afmetingen van de tafel kan variëren maar heeft ongeveer een lengte van 3.7 meter en een breedte van 1.7 meter met een hoogte van 0,86 meter. De snookertafel heeft een zestal pockets, vier in de hoek en twee in het midden van de twee lange banden.

“The Green Baize” Het speellaken

The green baize is de benaming voor het biljart laken waarop je speelt. Het laken is van originele altijd groen om de kleur van het gras na te bootsen, vandaar de naam ‘het groene laken’. De banden en het laken van de tafel worden meestal gemaakt van wol. Hier is een verschil tussen een snelle of langzame ondergrond. Er is een wol voor professionele tafels genaamd “worsted wool” vernoemd naar de plaats in engeland “worsted” waar de wol wordt gemaakt. De reden dat deze wol voor wedstrijdtafels wordt gebruikt is omdat de stof de snelheid het minst tegenwerkt. De wol is op een bepaalde manier gespind waardoor de dichtheid van de wol lager ligt en er dus minder frictie is tussen de biljartbal en het wol. De langzame ondergrond wordt meestal gebruikt voor de wat kleinere tafels die in kroegen staan. Tegenwoordig worden de wollen lakens steeds meer vermengd met nylon of polyester.

De onderplaat van het laken ook wel het tafelblad genoemd is meestal gemaakt van leisteen.
Soms kan een biljarttafel de leisteen verwarmen. Zo wordt de oppervlakte van het tafelblad warmer
waardoor overtollig vocht (wat zorgt voor frictie) in het laken verdampt. De temperatuur is doorgaans 5 graden boven kamertemperatuur.

Het snookerspel

Het spel snooker bevat 22 speelballen. Als eerste is er de witte bal waarmee gekaatst moet worden. Dan zijn er 15 die de rode kleur hebben. Deze rode ballen zijn allemaal één punt waard. De overige ballen hebben verschillende kleuren namelijk:

  • Geel 2
  • Groen 3
  • Bruin 4
  • Blauw 5
  • Roze 6
  • Zwart 7

Verder zijn er nog een aantal punten op het biljart laken die belangrijk zijn voor het spel. Op een 73 centimeter van de korte band is een lijn genaamd de baulklijn die dwars ligt tussen de twee lange banden. In het midden van de baulkline ligt de bruine spot. Het overige vak tussen de baulkline en eeuw in India toen India nog de andere korte band noemt men de baulk. In de baulk ligt in het midden van de baulklijn een halve cirkel. De spot of zwarte spot ligt op 32,4 centimeter van de korte bovenband. Op de zwarte spot ligt de zwarte bal. De centerspot wordt ook wel de blauwe spot genoemd. Op de centerspot ligt de blauwe bal. De pyramide spot is waar de pyramide van rode ballen komt te liggen en deze ligt tussen de centerspot en de bovenband.

De witte speelbal wordt de cueball genoemd. De cueball kan bij het begin van de wedstrijd op elk willekeurig punt binnen de witte halve cirkel geplaatst worden voor het eerste schot. Het is de bedoeling om met de witte bal de overige ballen in een bepaalde volgorde in de pockets te krijgen. Het spel begint door eerst een rode bal in een pocket te krijgen. Vervolgens moet er de naam van een gekleurde bal worden geroepen die je in een pocket wil krijgen. Dit moet eerst ‘gecalled’ worden. De rode en gekleurde ballen moeten om en om gespeeld worden. Lukt het niet dan is de tegenspeler aan de beurt die eerst met een rode bal van start moet gaan. De rode ballen blijven in de pocket als ze zijn gespeeld terwijl de gekleurde ballen terug worden gelegd op hun vaste punten. Als alle rode ballen zijn weggespeeld worden de gekleurde ballen in volgorde van waarde van het laken gespeeld. De speler met de hoogste score wint een frame oftewel een ronde.