Informatie over de poolkeu

Een ruim aanbod aan verschillende verschillende kleuren, maten, merken en prijzen zorgen voor een ruim assortiment. Doordat het assortiment zeer divers is, begrijpen we dat het handig is om extra informatie te hebben, zodat je de juiste poolkeu kunt uitkiezen die bij jou speelstijl past. Welke pomerans heb je bijvoorbeeld nodig? Wanneer gebruik je een break-keu en wanneer gebruik je een jump-keu? Een aantal vragen die jou misschien helpen om erachter te komen welke keu bij jou past.

De pomerans van een poolkeu

De pomerans is het voorste gedeelte van de poolkeu dat in contact komt met de bal. De diameter van de pomerans van een biljartkeu is vaak 12 millimeter. Een pomerans kan ook verschillen qua materiaal. Je hebt namelijk harde en zachte pomeransen.

Pomeransen gemaakt van zacht materiaal - bijvoorbeeld rubber - hebben een goede grip. Zodra de pomerans in contact komt met de bal kun je de bal met effect stoten. Ben je dus een speler die graag met effect speelt? Overweeg dan een keu met een zachte pomerans.

Pomeransen gemaakt van hard materiaal hebben minder afwijking zodra je de bal kaatst over een langere afstand. Ook wel bekend als een solide stoot. Zodra de pomerans dus in contact komt met de bal, zal de bal in een rechte lijn naar voren rollen.

Poolbiljart: een jump- en/of break-keu

Bij het spelen van poolbiljart maak je gebruik van een ‘speelkeu’, jump- en/of break-keu. Wat is nou precies het verschil tussen een jump- en een break-keu en door wie worden deze keuen gebruikt?

Een jump-keu is een stugge keu met daarbij een pomerans gemaakt van hard materiaal. Tijdens het spelen van poolbiljart kan het namelijk voor komen dat je tegenstander de witte bal achter een andere bal plaatst. Een mogelijke optie is de bal te laten ‘jumpen’. Zodra je de bal gaat ‘jumpen’ moet je gebruik maken van de jumpkeu waarbij je de bal in het hart van boven naar beneden raakt. Er wordt aangeraden om het ‘jumpen’ eerst te oefenen op een oud laken!

Een break-keu wordt met name gebruikt door professionele spelers, maar is ook een perfect middel voor beginnende spelers die een goede break willen hebben. Een break-keu is gemaakt van hard materiaal dat minder flexibel is dan een normale ‘speelkeu’. Hierdoor genereer je een krachtige stoot, zodat je bij de afstoot direct één of meerdere ballen hebt gepot.

Levenslang genieten van je poolkeu

Spelers met een eigen poolkeu zijn - over het algemeen gezien - zeer zuinig op hun keu. Keuen zijn gemaakt van hout en dit materiaal kan gemakkelijk kromtrekken. Het gevolg is dat de poolkeu onbespeelbaar is en je op zoek kunt gaan naar een nieuwe poolkeu. Een poolkeu kan kromtrekken in de volgende situaties:

  • Je laat een poolkeu schuin tegen een muur staan
  • Je hebt een poolkeu bewaart in een vochtige omgeving
  • Je hebt een poolkeu meerdere keren laten vallen

Om dit soort situaties te voorkomen wordt er aangeraden om een poolkeu te bewaren in een keutas, -koffer, -koker of -hoes. Deze accessoires zijn beschikbaar in onze webshop en zorgen ervoor dat je keu in topconditie blijft.

Bekijk hier alle keutassen
Bekijk hier alle keukokers
Bekijk hier alle keuhoesen
Bekijk hier alle keukoffers