Informatie over de poolbal

Poolballen kopen? Bij biljart-expert ben je op het juiste adres. Verschillende sets bestaand uit verschillende maten en materialen zorgen voor een uitgebreid assortiment. Poolbiljart wordt gespeeld met 16 poolballen waarvan één witte bal. De overige ballen zijn voorzien van cijfers. De nummers 1 t/m 8 hebben één kleur en de overige ballen - de nummers 9 t/m 15 - hebben één kleur met daarover een witte band. De officiële wedstrijdballen moeten voldoen aan een aantal eisen die hieronder worden besproken. Verder worden de meeste poolballen gemaakt van fenolhars. Kortom, op zoek naar een set poolballen? Bekijk ons assortiment!

Waaraan moet een wedstrijdbal voldoen?

De World Pool-Billiard Association (WPA) hanteert een aantal eisen waaraan een poolbal moet voldoen. Ben je dus op zoek naar een officiële wedstrijdbal om mee te gaan poolen? Let dan even op!

Een officiële wedstrijdbal moet aan de volgende eisen voldoen:

  • De bal weegt tussen de 156 en 170 gram
  • De bal is gemaakt van hoogwaardig fenolhars
  • De bal heeft een diameter van 5,715 cm (afwijking van + of - 0,127 mm toegestaan)

Een standaard set poolballen bestaat uit 16 ballen: 15 genummerde poolballen en één witte speelbal. De ballen bestaan uit verschillende kleuren en nummers. De nummers 1 t/m 7 hebben één kleur. De nummers 8 t/m 15 zijn voorzien van een witte zijkant met daarover een gekleurde band.

Het materiaal van een poolbal

Poolballen zijn beschikbaar in verschillende materialen. De meeste poolballen zijn vervaardigd van fenolhars, omdat dit een stootvast materiaal is dat niet snel slijt. Daarnaast gaat fenolhars langer mee dan polyester en houdt de buitenste laag de wrijvingswarmte laag. Het resultaat: geen brandplekken in het laken en de ballen behouden hun vorm.

  1. Fenolhars slijt niet en is stootvast
  1. Het houdt de wrijvingswarmte laag, zodat het laken niet beschadigd raakt
  1. Fenolhars is qua prijs duurder dan polyester poolballen